Een groendak op uw tuinhuis

Een groendak op uw tuinhuis

Bent u al een tijdje op zoek naar een houten tuinhuis met een groen dak? Bij Houtbouw Hiemstra Twijzel B.V. is het mogelijk om een tuinhuis te voorzien van een groen dak. In stedelijke gebied is er vaak weinig ruimte voor groen. Een oplossing vormt het plaatsen van groen op het dak van uw tuinhuis, berging of garage. In onze nieuwste blog lichten wij alle in- en outs van een sedumdak uit.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak of groendak is een dak dat bedekt is met planten. Groene daken kunnen op diverse manieren worden uitgevoerd. Een van de populairste uitvoeringen is een sedumdak. Sedum is een klein vetplantje dat bekend staat om haar bijzondere eigenschappen. Het vetplantje is erg licht, kan heel water opnemen en is ontzettend sterk.

Voordelen van sedum op uw dak

  1. Wateropslag: de kleine vetplantjes nemen een groot gedeelte van de neerslag op. Vervolgens wordt het water langzaam afgegeven.
  2. Verlengde levensduur: een dak met groen zal langer meegaan dan een dak met een normale dakbedekking. Een groendak kan ongeveer 50 jaar meegaan.
  3. Biodiversiteit: een sedumdak heeft ook een positief effect op de biodiversiteit. Het verbetert onder andere de leefomgeving van insecten en vogels.
  4. Isolatie: met groen verhoogt u ook de isolatie van het dak. Het isoleert in de winter en in de zomer is het heerlijk koel.
  5. Onderhoudsvriendelijk: sedum is erg onderhoudsvriendelijk, maar wij adviseren wel om minimaal 2x per jaar ingewaaid onkruid en ongewenste begroeiingen handmatig te verwijderen. Dit bij voorkeur in het voor- en najaar.

Welke daken zijn geschikt voor sedum?

Een sedummat is geschikt voor zowel platte als hellende daken van tuinhuizen, bergingen en andere houtbouwconstructies. Ook vegetatiematten (sedum in combinatie met kruiden en wilde bloemen) kunnen eenvoudig worden geplaatst.

Bewatering bij droog weer

Een goed geworteld sedumdak vereist geen extra water. Enkel bij zeer droge omstandigheden, bijvoorbeeld bij een langdurige hittegolf, is het noodzakelijk om het groendak te besproeien met water om uitdroging te voorkomen.

Zonnepanelen op een tuinhuis

Naast het plaatsen van sedum op het dak is het ook interessant om zonnepanelen op een houtbouwconstructie te plaatsen. Zeker in deze tijd waar energiekosten tot ongekende hoogtes komen. Met een aantal zonnepanelen kunt u uw eigen energievoorziening regelen. Bij tuinhuizen en bergingen met platte daken zijn zonnepanelen minder zichtbaar dan in tegenstelling tot een woning met een hellend dak.

Tuinhuis met sedum dakbedekking

Een tuinhuis met een sedumdak vormt een natuurlijk geheel met uw tuin. Een sedum dakbedekking is ook geschikt op een houten berging, garage of (terras)overkapping. Heeft u interesse in een tuinhuis met sedumdak? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van het verduurzamen van uw houtenconstructie. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

Houten tuinhuis met berging die voorzien is van een groendak van sedum