4 tips voor het ophangen van een perfecte boekenplank

4 tips voor het ophangen van een perfecte boekenplank

Een boekenplank ophangen is een vrij eenvoudige doe-het-zelfzaak. Maar er is geen taak zo eenvoudig dat je het niet kunt verpesten. Hier zijn enkele dingen die je moet weten om je te helpen een boekenplank op te hangen die niet scheef is en niet van de muur kan wegtrekken. Hier kun je vervolgens onder meer je luiertas rugzak op opbergen!

Weet wat je vastmaakt

Boekenplanken, keukenkasten en wandkasten hebben een stuk hout waar je doorheen moet. Dit horizontale stuk, een ophangrail genoemd, verbetert het draagvermogen van de plank aanzienlijk. Negeer het op eigen risico. Als de plank geen ophangrail heeft, zorg er dan voor dat alles wat je vastmaakt stevig is verbonden met de rest van de boekenplank. Bijvoorbeeld: als je door een multiplex achterkant vastmaakt, maar dan merkt dat de achterkant wordt vastgehouden door een paar magere nietjes, wil je waarschijnlijk zelf een paar bevestigingsmiddelen toevoegen om ervoor te zorgen dat de achterkant niet loskomt van de plank als deze eenmaal is vastgemaakt en er een zware Ted Baker tas zwart op geplaatst is.

Gebruik een waterpas

Zelfs een kort waterpas – of het gebruik van de waterpas-app op je telefoon – is beter dan helemaal geen waterpas. Je wilt immers wel dat je heuptasje goed op de boekenplank ligt. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de boekenplank waterpas staat:

  • Markeer een vage lijn op de muur en hang de boekenplank daarmee gelijk op.
  • Draai een ophangschroef door de achterkant van de boekenplank of de ophangrail. Zet vervolgens de boekenplank waterpas en draai een tweede schroef aan.
  • Combineer methode A en B, als je echt kieskeurig bent.

Gebruik de juiste sluiting

Hang geen boekenplank op met oude schroeven die je nog hebt liggen. Het gebruik van gipsplaatschroeven is bijvoorbeeld een slecht idee. Koop in plaats daarvan een houtschroef van goede kwaliteit, zoals die van GRK en Spax. De schroef moet diep genoeg zijn om door de achterkant of de ophangrail, de gipsplaat of het gips, en ongeveer 3 centimeter in de houten stijl te gaan. Langer is echter niet per se beter: hoe langer de schroef die je gebruikt, hoe groter de kans dat je in een pijp of draad kunt doordringen. Met dat in gedachten, denk er niet eens aan om vertragingen of schroeven voor dekconstructie te gebruiken. Deze zijn overkill en vergroten de kans op echte schade.

Studs zijn niet verplicht

Begrijp ons niet verkeerd: bevestiging aan een stud is nog steeds de gouden standaard. Maar een dikke gipsen muur kan de zaken bemoeilijken, net als een muur met vreemd geplaatste noppen, stalen noppen of zelfs geen noppen in de buurt van waar de boekenplank zou moeten hangen. Als je je in deze positie bevindt, gebruik dan een hollewandbevestiging van goede kwaliteit. Sinds experts ze enkele jaren geleden ontdekten, zijn ze grote fans geworden van Toggler Alligator All-Purpose Wall Anchors, de Plastic Toggle van het bedrijf en de beroemde SnapToggle. Ook hier kun je dus gebruik van maken!

het ophangen van een perfecte boekenplank