Zorg ervoor dat je houten huis lang mooi blijft met deze tips

Zorg ervoor dat je houten huis lang mooi blijft met deze tips

Alle soorten huizen hebben onderhoud en conservering op maat nodig om ze lang mee te laten gaan. Betonnen woningen hebben bijvoorbeeld een goede uitharding, winterverzorging en regelmatig onderhoud nodig om zo lang mogelijk in topvorm te blijven. Structuren die voornamelijk van staal zijn gemaakt, moeten daarentegen regelmatig worden schoongemaakt, zowel van binnen als van buiten, naast andere essentiële verzorgings- en onderhoudstips. Dan zijn er houten huizen die prachtig zijn door hun rustieke uitstraling en natuurlijke charme. Natuurlijk wil je wel dat je woning van hout waarvoor je een woonverzekering hebt afgesloten lang mooi blijft. Deze tips helpen hierbij!

Kies je beits of verf slim

Gebeitst of geverfd hout is tegenwoordig een behoorlijke trend, vooral in houten constructies. Je zult blij zijn te weten dat het beitsen of schilderen van je houten eigendommen niet alleen voor de esthetische aantrekkingskracht is. In wezen kan dit aanzienlijk helpen om het materiaal waterdicht te maken om beschermd te blijven ondanks de harde elementen die het zowel binnen als buiten kan tegenkomen. Een goede afwerking en behandeling van het hout kan ook een verschil maken om ervoor te zorgen dat het materiaal duurzaam en mooi veroudert. Laat je adviseren door experts als je beits of verf koopt!

Bescherm je woning tegen ongedierte

Er is niets erger dan dat je houten huis wordt aangevallen door ongedierte, en je hebt er geen idee van. Voordat je je huis bouwde, had je moeten weten dat hout zeer vatbaar is voor houtaantastende insecten en ongedierte. Daarom moet je voorbereid zijn en weten hoe je je houten eigendommen kunt beschermen. Een opstal- en inboedelverzekering afsluiten heeft hiervoor weinig zin, je moet juist proactief je woning beschermen. Dit doe je door een betrouwbare ongediertebestrijder in te schakelen. Deze professional kan je helpen om je houten huis te beschermen tegen onder meer termieten.

Laat regelmatig professionele inspecties uitvoeren

Je weet misschien al hoe je je houten huis moet controleren en inspecteren, maar dat betekent niet dat het geen professionele controle meer nodig heeft. Het zal enorm helpen om het pand te behouden als er regelmatig, misschien een keer per jaar, een professional langskomt om te controleren of alles in orde is met betrekking tot de structuur, kozijnen, vloeren en andere onderdelen van je houten huis. Een professionele inspecteur weet welke belangrijke punten je in je woning moet controleren. Ze kijken ook naar de tekenen van houtschade die misschien niet gemakkelijk te herkennen zijn.

Bescherm je huis tegen buitenelementen

Hoewel het voor je huis onmogelijk is om geen contact te maken met elementen van buitenaf, kun je toch iets doen om de bescherming te verbeteren tegen alles wat schadelijk kan zijn voor het oppervlak en de uiterlijke kenmerken. Voor terrassen en gevels kun je bijvoorbeeld lakken gebruiken om ze te beschermen tegen vorst, wind, regen en overmatig zonlicht. Als je buitenshuis exotische houtsoorten hebt, zoals cocobolo uit Midden-Amerika of padauk uit Afrika, zoek dan naar speciale oliën die speciaal voor deze zeldzame houtsoorten zijn gemaakt.

Bescherm je huis tegen buitenelementen