Een vergunning voor een tuinhuis nodig?

Bent u van plan om volgend jaar een houten tuinhuis te laten plaatsen in uw tuin, om bijvoorbeeld uw fietsen of tuingereedschap in op te bergen? In de meeste gevallen heeft u dan geen vergunning nodig. De regelgeving voor het plaatsen van houten constructies is de laatste jaren versoepeld, waardoor het aanvragen van een vergunning in vele gevallen zelden nodig is. Wel is het handig om te weten welke regels er zijn om zonder vergunning een houten constructie te plaatsen.

Tuinhuis bouwen zonder vergunning

Zoals hierboven al vernoemd is heeft u voor het plaatsen van een houten tuinhuis in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Er zijn drie factoren die bepalen of u een vergunning dient aan te vragen bij de gemeente, namelijk:

 • Is de houten constructie langer dan 3 meter?
 • Neemt de houten constructie minder dan 30 m2 in beslag?
 • Gaat u wonen in de houten constructie?

Tuinhuis vergunningsvrij bouwen

Wanneer op de bovenstaande vragen alles met nee kan worden beantwoord is een vergunning niet nodig. Daarnaast hoeft u ook geen vergunning aan te vragen als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • U bouwt een tuinhuis bij een bestaande woning;
 • U bouwt op de grond (geen etage op een bestaand gebouw)
 • Het tuinhuis beschikt niet over meerdere verdiepingen;
 • Het tuinhuis is voor privégebruik en niet voor commerciële doeleinden;
 • Bij het plaatsen van een tuinhuis op het achtererf dient minimaal 1 meter afstand tot de openbare weg of groen aan te worden gehouden. Naast uw huis dient de afstand minimaal 1 meter tot het voorerf te zijn;
 • Bij een vloeroppervlakte van meer dan 10 m2 dient u minimaal 1 meter afstand te houden van het erf van uw buren;
 • De zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn;
 • U mag niet meer dan 30 m2 aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein bouwen;
 • U mag alleen vergunningsvrij bouwen bij een permanente woning.

Vergunningscheck bij de gemeente

Bent u er niet zeker van of u aan de bovenstaande voorwaarden kan voldoen? Wij adviseren dan om een vergunningscheck uit te voeren bij uw gemeente. De vergunningplicht per gemeente kan namelijk verschillen. Als u benieuwd bent naar de exacte bouwvoorschriften van uw gemeenten, is het beste om contact met hen op te nemen. Als er geen omgevingsvergunning voor het bouwen van tuinhuis nodig is, is het ook niet nodig om de bouw ervan te melden.

Advies over vergunningen

Het spreekt voor zich dat wij u graag helpen met al uw vragen rondom bouwvergunningen voor tuinhuizen, bergingen en buitenverblijven. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier op onze website.