houtbouw-hiemstra-blog-herfstklaar-2020

5 tips om uw tuin herfstklaar maken

De herfst komt eraan: de eerste bladeren zijn al van de bomen gevallen. Bij elke start van een seizoen is er werk aan de winkel om de tuin gereed te maken. Is uw tuin nog niet herfstklaar? In onze nieuwste blog geven wij een aantal tips om uw tuin helemaal herfstklaar te maken.

Wanneer u komend voorjaar wilt genieten van een prachtige tuin, dient u in het najaar al actie te ondernemen. De belangrijkste stappen om uw tuin eenvoudig herfstklaar te maken hebben wij om een rijtje gezet:

 1. Uitgebloeide bloemen en planten verwijderen
  Zijn er bloemen, planten en/of groenten in uw tuin uitgebloeid? Door de restanten van deze planten in het najaar op te ruimen scheelt u werk in het voorjaar, maar ook het onnodige onkruid dat anders kan ontstaan. Ook het tijdig opvegen van herfstbladeren voorkomt lelijke kale plekken in het gazon en rottende planten.
 2. Bloembollen planten en wintergroenten zaaien
  De lente lijkt misschien nog ver weg, maar voordat u het weet is het zover. September en oktober zijn de geschiktste maanden om uw lentebollen te planten, zoals tulpen en blauwe druifjes. Beschikt u over een eigen moestuin? Het begin van de herfst is het ideale moment om uw wintergroenten te zaaien of planten, zoals andijvie en veldsla.
 3. Hagen en struiken snoeien
  Voordat de herfst haar intrede doet, is een grondige snoeibeurt vaak verreist. Een goede knipbeurt voorkomt een gele gloed of verwilderen. Het is erg afhankelijk tot hoever u dient te snoeien. De meeste struiken en heesters kunt u tot wel driekwart snoeien. Bent u zelf geen expert op het gebied van snoeien? U kunt ook een hoveniersbedrijf inschakelen om dit klusje uit te laten voeren.
 4. Kwetsbare planten beschermen
  Heeft u een aantal kwetsbare of half-winterharde planten in uw tuin staan? Wanneer de temperaturen dalen is het een goed moment om de planten op te bergen. In de nachten kan het al behoorlijk afkoelen en daar zijn sommige planten niet tegen bestand. Heeft u niet genoeg opbergruimte? Een houten garage, schuur of berging biedt genoeg ruimte om uw kwetsbare planten tijdelijk te stallen.
 5. Tuinmeubels en gereedschap opbergen
  Het najaar gaat vaak gepaard met vele regenbuien. Uw tuinmeubels en gereedschap zijn hier vaak niet goed tegen bestand. Het is belangrijk om uw meubels goed op te bergen, zodat u er komend voorjaar weer van kunt genieten. Geen plek om uw tuinmeubels op te bergen? Een houten berging of garage biedt ruimte en onderdak.

Ruim 50 jaar ervaring in houtbouw

Houtbouw Hiemstra is al meer dan 50 jaar de houtbouwspecialist van het noorden. Wij leveren al jaren hoogwaardige, solide en duurzame houten tuinhuisjes, prielen en andere houten constructies. Ook voor maatwerk bent u bij ons op het juiste adres!

Houtbouw-Hiemstra-Twijzel-tuin-herfstklaar-maken