Het onderhoud van hout

We willen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk van onze houten tuinhuisjes, overkappingen en veranda’s genieten. Om dit te realiseren is het belangrijk om het materiaal goed te onderhouden.

Natuurproduct

Hout is een natuurproduct, en dus is het gevoelig voor de weersomstandigheden. Regen, zon of bladeren, ze hebben allemaal invloed op je houten producten in de tuin. In vochtige periodes kan het hout gaan uitzetten, en in droge periodes kan het juist gaan krimpen. Ook kan onbehandeld hout vergrijzen door Uv-straling.

Behandeling van het hout

Voordat je hout gaat behandelen, moet het eerst goed worden schoongemaakt. Gebruik een algenreiniger als dit nodig is. Het hout moet schoon, stof vrij en goed opgedroogd zijn. Voor het behandelen kun je olie, beits of lak gebruiken. Deze hebben allemaal verschillende voordelen. Beits werkt vochtregulerend, het hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Dit betekent dat vocht in en uit het hout zal trekken, maar het toch beschermd is.

Lak isoleert het hout, en biedt dus op een andere manier bescherming. Lak hecht zich aan de oppervlakte, en beschermt dus alleen van buitenaf. Houtolie dringt diep door in het hout, en zo wordt het gevoed en beschermd van binnenuit.

De kanten van de zon en regenzijde krijgen meer te verduren dan de andere gevels die hier niet aan worden blootgesteld. We raden je aan om het hout jaarlijks goed te controleren en waar nodig opnieuw te behandelen.

Contact

Bij Houtbouw Hiemstra gebruiken we allerlei soorten hout, we geven je graag advies over de behandeling die het beste past bij de houtsoort in jouw tuin. Wil jij advies over het onderhoud van jouw tuinhuisje, overkapping of veranda? Neem contact met ons op of kom eens langs in onze showroom.