Tips voor het dichtmaken van je overkapping

Tips voor het dichtmaken van je overkapping

De afgelopen jaren heeft het plaatsen van een overkapping in onze tuin een ware toevlucht genomen. Niet zo gek als je het ons vraagt! Het heeft namelijk niet alleen ontzettend veel praktisch voordelen, maar geeft je tuin ook een complete andere look en feel. De voornaamste voordelen zijn natuurlijk een stukje extra beschutting tegen de zon, maar ook kun je vaak net een uurtje langer buiten zitten. Met een regenbui alles moeten oppakken om vervolgens na een half uur weer naar buiten te gaan is met een overkapping ook verleden tijd. Maar wil je optimaal genieten gedurende het hele jaar, dan is het dichtmaken van je overkapping een serieuze overweging. Je kunt ervoor kiezen hem volledig af te sluiten, maar het is ook wel fijn dat je wanneer het warm wordt de mogelijkheid hebt één van de wanden te verwijderen.

Voordelen van het dichtmaken overkapping

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor het plaatsen van een overkapping, dan kan het zijn dat je direct hebt nagedacht over de wanden. Wat we vaak zien, is dat de achterkant en één van de zijkanten wordt dichtgemaakt. Dit gebeurt doorgaans met hout. Toch is het zeker een overweging om ook de andere wanden van je overkapping deel of volledig dicht te maken. Het voordeel, is dat je een stuk minder energie verbruikt, dan wanneer wanden open zijn. De warmte blijft immers niet hangen, wat ervoor zorgt dat je een stuk meer kosten maakt voor het verbruik van gas of elektriciteit. Je energie vergelijken is daarom dus aan te raden. Het kan namelijk heel goed zijn, dat jij op dit moment een veel te hoog tarief betaald. Ontzettend zonde! Vooral wanneer je verbruik omhoog gaat, kan dit zorgen voor flinke extra kosten. Door periodiek je energiecontract onder te loep te nemen, voorkom je dat je teveel betaald.

Manieren om een overkapping dicht te maken

Je kunt je overkapping over allerlei verschillende manieren dichtmaken. Vaak is zoals eerder genoemd de achterkant en vaak één zijkant voorzien van een houten wand. Dit wordt gedaan, zodat je direct een stuk minder last hebt van de wind en het er niet volledig doorheen kan waaien. Om je volledige overkapping af te sluiten, kun je kiezen voor het plaatsen van extra wanden, maar is een glazen wand ook een goede optie. Wel zijn de kosten voor een glazen wand een stuk prijziger, simpelweg doordat de grondstofprijzen van glas de afgelopen periode flink zijn gestegen.

Maatwerk houtbouw

Het laten dichtmaken van je overkapping is een kostbare en vaak ook tijdrovende klus. Dit heeft ermee te maken, dat het in principe volledig maatwerk houtbouw betreft. Het dichtmaken dient immers te voldoen aan allerlei verschillende eisen en moet naast optisch ook praktisch aan verschillende voorwaarden voldoen. Vooral wanneer je kiest voor het afsluiten van je overkapping door middel van een glazen wand, kan het flink in de papieren lopen. Een glazen wand bestaat namelijk uit allerlei verschillende panelen, die je indien nodig ook eenvoudig moet kunnen wegschuiven. Je zit er immers tijdens een warme zomerdag niet op te wachten dat je het gevoel hebt alsof je in een sauna zit.

berging_overkapping_lessenaarsdak
tuinhuis met overkapping van hout