Hoe onderhoud je het hout van een tuinhuis het beste?

Het zo lang mogelijk genieten van uw tuinhuis is voor iedereen een droom. Om die droom te verwezenlijken is er echter wel regelmatig onderhoud nodig. Door het hout van uw tuinhuis of andere houtbouw op de juiste manier te onderhouden kan er een langere levensduur gerealiseerd worden. Houtbouw Hiemstra adviseert u graag hoe u het beste uw tuinhuis kan onderhouden zodat u gerust verder kunt dromen van een goedverzorgd tuinhuis.

Verschillende redenen voor onderhoud

Hout is een natuurlijk product en daarmee gevoelig voor vocht. Bij een vochtoverschot kan het hout uitzetten en bij vochtverlies juist krimpen. De houtcellen worden langzamerhand verouderd waardoor het hout minder sterk wordt. Met houtolie kan het hout worden beschermd tegen vocht, waardoor er geen houtrot kan ontstaan.

In de wintermaanden januari en februari heeft een tuinhuis vaak te maken met verschillende weersomstandigheden, bijvoorbeeld sneeuw en wind. Ook door de temperatuurwisselingen in de warme maanden kan een tuinhuis van buiten beschadigd worden. Bij een lage luchtvochtigheid en wanneer het goed droog is, is het zeer aan te raden om onderhoudswerkzaamheden te plannen voor uw tuinhuis.

Houtaantasting door schimmels

Bij langdurige periode van vochtig of nat weer kan er condensvorming ontstaan. Door condensvorming kunnen er schimmels of groenaanslag op tuinhuizen ontstaan. Schimmels kunnen veel schade veroorzaken op uw tuinhuis. Mogelijke oorzaken kunnen onvoldoende ventilatie, gaten, scheuren en/of lekkende leidingen zijn. Door het hout goed te behandelen maken schimmels en groenaanslag geen kans meer.

Woca Exterior Oil beschermt het buitenhout tegen aanslag, schimmels en weersomstandigheden. De sneldrogende houtolie op waterbasis zorgt voor een natuurlijke bescherming en is geschikt voor onder andere tuinhuizen. Laat de winter nu maar komen!