Wordt hout straks ons belangrijkste bouwmateriaal?

Wordt hout straks ons belangrijkste bouwmateriaal?

Wereldwijd staat de bouwsector voor een groot vraagstuk. De manier waarop we in de afgelopen decennia hebben gebouwd, was bepaald niet milieuvriendelijk te noemen. Er zal iets moeten veranderen, maar de vraag is welke materialen in de toekomst nog in aanmerking komen om toegepast te worden in duurzame bouwkundige constructies. Misschien ligt het antwoord wel meer voor de hand dan je wellicht zou vermoeden: hout! Met hout bouwen we eigenlijk al eeuwen en de mogelijkheden zijn nog lang niet ten volle benut. Er zijn veel redenen te noemen om hout als basis voor je bouwprojecten te kiezen.

Verantwoorde herkomst

Op de eerste plaats is hout natuurlijk een zeer duurzaam product, omdat het volledig ecologisch is. Het hout groeit gewoon in de vrije natuur en het is vervolgens aan ons om daar op verantwoorde wijze mee om te gaan. Dat wil zeggen dat je niet meer bomen moet kappen dan noodzakelijk is en dat je voor elke gekapte boom ook weer een nieuwe boom terug plant. Bij de houthandel is het daarom zaak om te letten of het hout voorzien is van een keurmerk dat een ecologisch verantwoorde herkomst garandeert.

Isolerend vermogen

Isoleren is tegenwoordig het sleutelwoord om op de stookkosten te besparen. Ook hier scoor je met hout beslist punten. Hout is immers van oorsprong iets dat leeft (boom) en bestaat uit cellen. Die unieke celstructuur zorgt ervoor dat hout maar liefst vijftien keer beter isoleert dan beton en zelfs vierhonderd keer beter dan staal. Wil je dus isoleren? Dan snel wat hout bestellen en aan de slag! Een bijkomend voordeel is dat hout ook een relatief laag soortelijk gewicht heeft, zeker wanneer je het met beton of staal vergelijkt. Hierdoor wordt de totale constructie dus minder zwaar.

Warm en sfeervol

Over het algemeen ervaren mensen hout als warm en sfeervol. Door je pand met hout te bekleden of zelfs geheel uit hout op te trekken, creëer je een gevoel van dichtbij de natuur te zijn. Je kunt er natuurlijk qua ontwerp nog helemaal je eigen draai aan geven. Wist je overigens dat de hoogste houten woontoren ter wereld in Nederland staat? Aan de Amstel, om precies te zijn. In 2021 is ter hoogte van de Omval, een landtong vlakbij het Amstelstation, een pand van maar liefst 21 verdiepingen neergezet dat vrijwel geheel is opgetrokken uit hout. Het pand telt in totaal vijftig appartementen.