Deze type daken zijn geschikt voor een tuinhuis

Deze type daken zijn geschikt voor een tuinhuis

Bij het kiezen van een tuinhuis of berging, is het dak een belangrijk element om rekening mee te houden. Niet alleen moet het dak er mooi uitzien, maar het moet ook bescherming bieden tegen diverse weersinvloeden. In dit artikel zullen we verschillende soorten daken van tuinhuizen bespreken en de voor- en nadelen van elk type toelichten.

Plat dak of licht hellend dak

Het platte dak is een populair type dak voor houten tuinhuizen en/of bergingen. Het ziet er strak uit en het biedt de mogelijkheid om een groendak te creëren. Daarnaast is het relatief makkelijk te installeren. Het grote nadeel van het platte dak is dat het minder waterdicht is dan andere daksoorten. Het water stroomt minder makkelijk weg en kan daardoor gemakkelijker voor problemen zorgen.

Schuin dak

Een schuin dak wordt vaak gekozen voor een tuinhuisje. Het ziet er niet alleen mooi uit maar zorgt ook voor een goede afwatering en bescherming tegen weer en wind. Het schuine dak is er in verschillende soorten zoals een zadeldak, lessenaarsdak en wolfskap. Een schuin dak is vaak wel duurder dan een plat dak: het plaatsen van deze constructie vraagt meer tijd en het bouwen ervan meer materiaal.

Piramidedak

Een piramidedak is een unieke en stijlvolle optie. Dit dak heeft vier zijden die samenkomen in een top. Het ontwerp biedt een goede afwatering en voldoende ruimte voor ventilatie. Een piramidedak is echter niet geschikt voor grote gebouwen en kan relatief duur zijn in vergelijking met andere daksoorten.

Koepeldak

Een koepeldak is een opvallende optie voor houtbouwconstructies. Het is een ronde, glazen koepel die licht doorlaat en daardoor voor een heldere en lichte ruimte zorgt. Dit type dak zorgt voor een goede afwatering en biedt voldoende ruimte voor ventilatie. Een koepeldak kan echter kwetsbaar zijn bij hagel en stormen en relatief duur zijn.

Voordelen per type dak

Er zijn verschillende soorten daken waaruit je kunt kiezen als je een tuinhuis of berging wilt bouwen. Het is belangrijk om rekening te houden met het uiterlijk, de afwatering en de ventilatie van het dak bij het maken van een keuze. Het platte dak is een populaire keuze vanwege de strakke uitstraling en de mogelijkheid voor een groen dak. Het schuine dak is de populairste keuze vanwege de goede afwatering en bescherming. De piramide en koepeldaken zijn opvallende opties, maar kunnen wel duur uitvallen en minder geschikt zijn voor grotere gebouwen.

Houten tuinhuis kopen

Ben je op zoek naar een houten tuinhuis? Bij Houtbouw Hiemstra Twijzel B.V. hebben wij breed assortiment, zowel standaardmodellen als maatwerkopties. Neem gerust contact met ons op om de diverse mogelijkheden te bespreken.